C'eci n'est pas une hinna.

Den gamla fördomsfulla mödomshinnan har gjort sitt. Spräckt, brusten, blödande och förödande betydelseladdad; äntligen är den på väg att försvinna för gott.

RFSU har nu med kraft och kreativitet lanserat ett nytt, och med tanke på kvinnans anatomiska beskaffenhet, betydligt mer relevant ord: slidkrans.

En slidkrans motsvarar vad saken gäller. Det finns ingen hinna, det finns ett slemhinneveck, har Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU, sagt, och talat om ordets makt över tanken.

Ja, tala om makt, hur dessa små slemhinneveck varit utgångspunkt för våldsinriktade makthierarkier för män genom historien och kulturerna. Och längst ner, under allt och alla, har vi flickan med slemhinnevecket. Och den groteska föreställningen att denna flicka har en ägare med rätt att ta oskulden genom att penetrera henne.

Tyvärr finns det ord för detta. Ord som hängt med allt för länge, och som styrt medvetandet. Ord som mödomshinna passar på museum med en förklarande text. Men det har inte i ett modernt språk i en modern tankevärld att göra.

Det är befriande med kloka människor som förstår att orden har betydelse.
(från DN)

Tiden för med sig förändringar. Myter håller fortfarande en kraft över oss.

(Tänk mörkret. Tänk på vem du blir i mörkret. Att resonemanget faller bort, att det primitiva stiger igen, att långtsamt så faller man bakåt genom logiken, genom civilisationen, och finner sig där. Med något annat som styr en.)

Jag minns när jag hade en sexpartner. Hon var en välinformerad ung dam. Hon var allting jag ville ha, och samtidigt inte ville ha. (Det är en annan historia. Sex är traumatiskt lika många gånger som det är underskönt.) Hon blev arg när jag sa att det inte finns någon mödomshinna, att det inte är en magisk gräns som sprängs med hjälp av en penis. Att oskuld kan förloras även på andra sätt: att oskuld är mer ett mentalt stadium än något annat. Hon var arg. Senare hade vi sex, igen och igen. Sen hade vi inte det.

I övrigt klassificerar jag fortfarande odjur; i bakgrunden nickar de instämmande, ingen av dem tror på mödomshinnan. (Myter spränger myter, hur meta är det?)

Kommentarer
Postat av: jonas

DNs info är skräp

P3 dokumentera ( myten om mödomshinnan ) ger bättre info än vad DN gör

2009-05-08 @ 12:26:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0